HUNDraelvan

2022

Nu är HUNDraelvan inne på sitt artonde år.
Snön smälter snabbt och vårens fåglar hälsar med sångarlöften om härliga hundträffar på kursgården.

I normala fall brukar planeringen inför säsongens kurser vara i stort sett klar vid denna tidpunkt. Våra externa instruktörer är eftertraktade för sin kompetens så det gäller att planera i tid – många bokningar sker ett helt år i förväg.
Beroende på den pandemi som bröt ut 2020 har vi fått rita om kartan – i år håller vi också andan med tanke på oroligheterna i världen. Viktigast av allt: Att vi är rädda om varandra – två- och fyrbenta!
”Artonåringen” HUNDraelvan har börjat fylla sitt program inför 2022. Ta en titt under ”Kurser” här på sidan så ser du vad som redan är inlagt! Det går också bra att kontakta oss med förslag på kurser du saknar i vårt utbud.
Dessutom håller vi öppet för problemhundskonsultationer och enskild träning inom valfritt område – exempelvis Trick Dog eller Nose Work.

Möjligheternas
hundhus

HUNDraelvan har en lång historia som skola, flyktingförläggning, samlingslokal och bostad. 2005 slogs portarna upp för hundverksamheten och nu erbjuds hundintresserade möjligheten att delta i bra kurser samtidigt som man kan övernatta på samma plats.

Här är hundarna välkomna överallt i huset. Mobila kompostgaller underlättar – och bidrar säkerligen till hemkänslan för många hundägare.

En
vision

När HUNDraelvan öppnade fanns väldigt lite ”alternativt hundliv” i den tredjedel av landet som brukar kallas ”Norrland”. Det kändes enklare att en instruktör skulle resa hit än att X antal kursdeltagare skulle ta sig söderut – och dessutom kan man erbjuda betydligt billigare boende.

Åtskilliga nya hundsporter har introducerats för nordliga hundteam just på HUNDraelvan – exempelvis Do As I Do, Trick Dog, Longering, Rallylydnad och Bollvallning.

 

Vi har haft glädjen att gästas av namnkunniga instruktörer såsom
exempelvis Anders Hallgren, Eva Bodfäldt, Uwe Deschenhalm, Maria Ahola, Irene Westerholm, Anita Axelsson, Hundägarskolan, Marie Fogelqvist, Adam Hübinette, Karin Blom, Cilla Danielsson, Pia Myrseth, Gerard O´Shea, Annika Aller, SWDI (Scandinavian Working Dog Institute), Anna Maria Svedberg (Etologica), Natasja & Malvina Ravenklint, Siv Svendsen, Kim Salomonsson, Emma Berg, Emil Falk, Sandra Tellström, Sabine Åström och Katrin Hardstål. Med flera h-underbara inspiratörer!

HUNDraelvan – en kunskapsbank

 

På HUNDraelvan finns en bred kompetens inom området. Mer läsning finns
under ”Om oss / Åsa Tova Bergh”.
Alla ska känna sig välkomna och få respons anpassad efter hund och förares behov.
Utöver vårt vanliga kursutbud (oftast maximerat till 6 ekipage) riktar vi in oss på enskild träning eller små privata grupper – exempelvis hundfamiljen eller kompisarna som vill ägna en kvalitetshelg åt de fyrbenta.
Nose Work, Problemhundsutredning, Assistanshund eller Vardagslydnad?
Dessutom finns möjlighet att träna och erövra Trick Dog-diplom eftersom jag har pluggat en distanskurs från USA och med flera års erfarenhet hunnit bli All Star Trainer of the Year.
Även de egna hundarna är Trick Dog-meriterade.
Duga har hunnit erövra Championtitel – som femte rottweiler i världen. Även Jamma, Lira, Reggae, Tone & Kompa har erövrat en trave diplom och jobbar vidare för att ”hinna ikapp” Duga. Framförallt är det här otroligt roligt och passar bra ihop med mina tidigare erfarenheter. Målet är ju att alla hundar ska få uppleva roliga utmaningar på sin egen nivå. Kolla gärna in våra kurser – eller hör av dig om du vill komma på en träff redan nu!

Boende

Den som förväntar sig ett ”Glesbygds-Sheraton” blir besviken, HUNDraelvan strävar inte efter att erbjuda glittrande kristallkronor. Istället är detta ett högst personligt ”Hundkulturhus” där de flesta inredningsdetaljer har anknytning till människans bästa vän.

Vedspis, trägolv och kaminer bidrar till en hög mysfaktor. Dessutom  finns en härlig undervisningssal och ett stort badrum som självklart är tillgängligt även med rullstol.

På gården finns tillgång till exempelvis lydnadshinder, olika aktiveringstips och möjlighet att låna en del hundtillbehör. Inte minst viktigt är det personliga engagemanget!

Bra spårmarker i skogen, möjlighet att träna på större inhägnad plan cirka 111 meter från huset. Vill du ha hjälp att boka mat eller hitta andra ”smultronställen” under din vistelse här så tveka inte att fråga!
HUNDraelvan är godkänt som vandrarhem. Det betyder att du tar med eget sänglinne och städar ur rummet vid avfärd. Boendekostnaden är human – 200:- per person och natt.
Här finns kök med el- och vedspis samt microugn.
Gemensamt hygienutrymme på nedervåningen. Trädgård med grill och utemöbler – och givetvis finns utrustning så att man enkelt kan stängsla tillfälligt, exempelvis åt valpar som behöver en lekhage.

Enskild
träning

Vi erbjuder privatundervisning inom flera områden.
Har du missat grunden med din valp beroende på världsläget 2020? Satsa ett par timmar på en intensiv rådgivning med handfast hjälp att hitta rätt väg i relationen!

Vill du träna ett specialmoment med din blivande assistanshund – eller hjälp att styra upp den ivriga Nose Work-hunden som gör konfetti av kartongerna i all sin arbetsiver?

Är koppelpromenaderna en ständig dragkamp som stressar er båda? Drar du dig för att borsta hundens tänder för att den verkligen inte (inte) tillåter detta?
Eller skulle du bara vilja unna er ett par timmars kvalitetstid där ni får konkreta tips på hur livet kan förgyllas genom lite rolig aktivering som ni enkelt kan genomföra i vardagen?
Då har du kommit rätt!

Trick
Dog

Gillar du att samarbeta med din hund? Vill du ha en extra ”sporre” att hålla igång träningen? Nu kan vi erbjuda ett spännande koncept på HUNDraelvan!

 

Genom trickträning utvecklas du och din hund tillsammans.
Under kurshelgerna jobbar vi i riktning mot olika nivåer.
Den första, NTD (Novice Trick Dog) är inte så svår för ett team med normal vardagslydnad – därefter blir det allt klurigare.

Det roliga är problemlösningen och hur vi som hundtränare utvecklas i en bra riktning. Vi lär oss att förstå olika inlärningstekniker, olika sätt att förstärka beteenden – när det är läge att träna och när vi behöver ta en paus.

 

Din instruktör här på HUNDraelvan är Åsa Tova Bergh (CTDI) – hängiven klicker & trick-tränare med många års erfarenhet även av att utbilda assistans/nytto-hundar.

Vi planerar att arrangera många Trick Dog-kurser på olika nivåer. De resultat du uppnår under din vistelse här kommer att noteras i HUNDraelvans register. Om du behöver komplettera med ytterligare trick för att uppnå målet kan du filma moment.
Godkända titlar vid HUNDraelvan gör att officiella diplom kan beställas via Do More With Your Dog i USA.

Välkommen till ännu en rolig ”gren” på hundsportens träd! Tillsammans kan vi nå hur högt som helst – men allra först lägger vi en stadig grund så att vi kan klättra stadigt uppåt 🙂

Nose
Work

Ta chansen – häng med och lär dig den nya hundsporten på HUNDraelvan!
Vi arrangerar både intensiva helger och träffar på vardagskvällarna. Välj det som passar dig bäst – båda alternativen är roliga och utvecklande helg. Du kommer att få verktyg för en otroligt givande inom- och utomhusaktivering. Definitivt något att förgylla ruggiga kvällar med efter kursen 🙂
Kanske vill du prova på att tävla i framtiden?
Nose Work passar även för reaktiva hundar eftersom man tävlar en och en.

Kompetensen? Din kursledare har varit NW-instruktör sedan 2013 och är även domare i klass 1-3. Beteendecoachexamen med specialarbete om Hundens luktsinne.

Kurser på nivåer från nybörjare till tävlingsförberedande.

Under kurserna kan vi i vissa moment jobba i varsitt rum – därför är det begränsat deltagarantal.
I kursavgiften ingår alltid ett kompendium, i nybörjarkursen även ett ”startkit” för fortsatt träning hemma. Och, givetvis, ett stiligt diplom efter genomgången kurs.

Problemhunds –
utredning

Oavsett vad vi kallar det kan både hund och ägare behöva professionell hjälp. Här har du chansen att anlita en licensierad Beteendecoach med gedigen erfarenhet och utbildning. Välkommen!

Med denna bild på två lekande, bekymmersfria valpar illustrerar vi Problemhundsutredningen. I den bästa av världar utvecklas alla valpar till harmoniska vuxendjur – men ibland går det inte som man tänkt sig. Då kan en gedigen problemhundsutredning vara exakt vad man behöver!

För att komma tillrätta med en hunds problem är det viktigt att förstå vilka orsaker som ligger bakom. Därför inleder vi med en längre intervju där hundens vardag och bakgrund kartläggs.

Utifrån detta kan vi utforma ett personligt träningsprogram – och inte minst hitta ett förhållningssätt som fungerar för just din hund och familj.

Vi arbetar med positiva metoder och för att få ett bestående resultat måste vi gå till grunden med problemet – och därmed ta itu med det som orsakar detta. Därför går det aldrig att använda exakt samma metoder för alla hundar. Här får du en helt unikt individanpassad träningsplan genom vilken vi kan skapa rätt förutsättningar att förändra ”problembeteendet”. Den absolut viktigaste delen i detta är att du som hundägare är motiverad att träna enligt det schema som skapas för er.

Exempel på vanliga problem är att hunden gör utfall, är rädd för höga ljud, inte låter sig hanteras, jagar katter och skateboardåkare, morrar åt barn, får separationsångest, vaktar föremål eller vägrar gå in i bilen.

Det finns hjälp att få!

Obs! Många problem – inte minst plötsliga beteendeförändringar – kan ha sin grund i smärta. Då är det klokt att besöka en bra veterinär, kiropraktor eller hundfysioterapeut.